World Thyroid Day

World Thyroid Day

 

I dag den 25.05.2016 er det ”World Thyroid Day”. Og hvad er nu det for en størrelse. Er vi ude i at samle penge ind til at støtte et godt formål? Nej vi er ude på at blive HØRT– for vi har en stofskiftesygdom, der ikke altid er lige nem at leve sammen med, og som slet ikke tages seriøst nok hverken af læger og for den sags skyld heller ikke altid af ens omgivelser.

Mellem 15 og 20 procent af Danmarks befolkning lider af en kronisk stofskiftesygdom. Det gør stofskiftesygdom til den mest udbredte folkesygdom i Danmark – mere udbredt end for eksempel diabetes eller hjerte-kar lidelser.

Jeg har været på medicin i 8 år grundet et for lavt stofskifte. Først troede jeg, at jeg blot skulle spise den medicin, som min læge ordinerede mig, da hun glædelig fortalte mig, at jeg jo havde det godt ud fra den blodprøve, jeg havde fået taget. Så jeg blev sendt hjem med besked om at fortsætte med min medicin.

Men jeg havde det ikke godt, selv om min læge påstod det modsatte. Jeg var usigeligt træt, døjede med migræneanfald, mistede hår i totter og følte jeg konstant havde tågehjerne. Jeg havde svært ved at overskue selv de mindste daglig gøremål, glemte ting, så mine børn til sidste måtte skrive ned på en blok, der lå på køkkenbordet, hvis der var noget de gerne ville have svar på. For jeg glemte hele tiden, hvad de havde spurgt om – og fik jo så heller ikke handlet derefter. Jeg døjede endvidere med ophobninger af væske i ansigt og ankler, snurren og smerter i den ene arm.

Det har været en lang tur til der, hvor er jeg nu. Jeg er i dag på en kombi-medicin, yderligere fået konstateret en autoimmunsygdom, der hedder Hashimotos, og er nu ved at få en gentest, der kan afsløre, om jeg er genetisk disponeret for al den rabalder, der foregår i min krop – eller om det er miljøpåvirkninger. I hele mit forløb er det ikke lægerne, der har hjulpet mig. Men min egen stædighed og ikke mindst andre fantastiske kvinder med samme sygdom, der har fundet sammen i forskellige facebook grupper som fx Foreningen Stofskiftesupport stiftet af Anett Kromann.

– Det, mange af os oplever, er, at vi ikke bliver set, hørt og hjulpet af den nuværende behandling. I stedet for at høre på vores symptomer og forstå sammenhængen med den sygdom vi har, bliver mange stofskiftepatienter fyldt med anti-depressiva og anden medicin, der intet har med selve sygdommen at gøre – og som derfor heller ikke hjælper, men kun gør ondt værre. Det forklarer formand for Foreningen Stofskiftesupport, Anett Kromann. 

I dag den 25.05.2016 er det ”World Thyroid Day”. Ifølge Anett Kromann er der nu, mere end nogensinde før, brug for en øget opmærksomhed på stofskiftesygdomme.

Jeg har været igennem flere bøger om stofskifte, facebookgrupper og tyet til behandlere uden for lægeverdenen. Jeg har selv måtte fortælle min læge, at der findes andre typer medicin, end den jeg først blev ordineret. Jeg har også selv måtte bede om en række specifikke blodprøver. Min holdning har hele tiden været, at jeg selv ville gøre ALT for at få det bedre, men det har også været hårdt ikke at føle sig hørt og føle sig mistænkeliggjort, fordi jeg jo ikke lignede en, der var syg.

Jeg kommer aldrig til at undvære min medicin – pyt med det. Og jeg vil altid gøre mit til at leve bedst muligt sammen med min sygdom. Men jeg ved også, at rigtigt mange giver op undervejs og ikke magter at tage kampen op, fordi de netop ikke føler sig hørt af deres læge. Stop det vandvid og lyt nu til os. Nej vi er ikke hypokondere, men får vi ikke den rette behandling, bliver vi blot mere syge.

En dansk ph.d.-afhandling har påvist, at en stofskiftesygdom, der enten ikke er blevet diagnosticeret eller ikke er velbehandlet, meget vel kan koste både jobbet og erhvervsevnen.

– Sætter man tidligt ind med den rette behandling, vil mange af disse patienter kunne beholde deres arbejde. Derfor er det en samfundsøkonomisk katastrofe, at der ikke er mere fokus på stofskiftepatienterne, påpeger Anett Kromann og fortsætter:

– I dag er stadig flere patienter nødt til at betale privatlæger for at få den behandling, der kan sikre en bedre livskvalitet – og forhåbentlig give dem mulighed for at blive på arbejdsmarkedet. Men det burde simpelthen ikke være nødvendigt. Derfor benytter vi også den internationale stofskiftedag til at række hånden ud til sundhedsvæsnet: Lad os gå i dialog, så vi kan sikre danske stofskiftepatienter den mest optimale behandling og spare samfundet for enorme omkostninger.

 

Læs mere på: http://stofskiftesupport.dk/